fbpx

Csitta

Szanszkrit szó, valójában az elme egy része, nyugaton szívnek hívjuk, nyilván átvitt értelemben. Az érzelmek, emlékezet tárháza.

Tovább olvasom

Buddhi

Mi az a buddhi? Szanszkrit szó, az elménk megkülönböztető része.

Tovább olvasom

tamasz

Szanszkrit szó, a hétköznapi életben hatást kifejtő három guna, a háromfajta „energia” egyike: a tamasz a merev, fix, lelassult „energia”, például az alvás vagy apátia állapota.

Tovább olvasom

radzsasz

Szanszkrit szó, a hétköznapi életben hatást kifejtő három guna, a háromfajta „energia” egyike: a radzsasz az aktív, ragaszkodó, pörgős építő vagy romboló „energia” sport, aktív tevékenységek, veszekedés, versengés „energiája”.

Tovább olvasom

szattva

Szanszkrit szó, a hétköznapi életben hatást kifejtő három guna, a háromfajta „energia” egyike: a szattva egyfajta felemelő, pozitív energia, amire például jelenléttel „hangolódhatunk rá”.

Tovább olvasom

meditáció, jelenlét gyakorlatok

Mindkettő fontos és nem ugyanaz. Az iskolában egy jelenlét gyakorlatot sajátítanak el a hallgatók az első alkalommal, amit aktívan folytatva csodás eredményeket érhetünk el. A jelenlét gyakorlat során a figyelmet az érzékekhez kapcsoljuk (mint például a hallás). A meditáció kicsit más, az iskolában mantra meditáció

Tovább olvasom