fbpx

Gyakorlati Filozófia Iskolája

A Gyakorlati Filozófia Iskolájának kulcskérdése: Ki vagyok én? vagy Mi vagyok én?

Minden szatszang e köré épül, a teljes tananyag – mind a hetven+ év – arra szolgál, hogy eszközt nyújtson a hallgatóknak arra, hogy felébredjen bennük a hétköznapok körülményei között az emlékezés erre és ezáltal megszabadulhassanak a körülmények diktálta vélt kényszerektől.

szatszang: A találkozók, ahol a csoportok egy témán keresztül (pl. bölcsesség vagy az elme jelenléte) az igazság keresésének szentelik teljes figyelmüket, meglátásaik, megértésük emeli a teljes csoport betekintését elsősorban arról, hogy kik is vagyunk valójában, de arról is, hogyan működik a teremtés “gépezete” (és ennek belátásával elhagyhassák azt a kényszert, hogy azt is a maguk képére faragják, ami nem hagyja magát).

Egy fontos mondatunk: ne fogadd el, de ne is vesd el az Iskola tanításait! Tedd próbára és nézz rá minden elképzeléstől mentesen, hogy mi is történik!

Másik fontos mondatunk: Teljes részvétel ragaszkodás nélkül. Ez az, amire emlékezve, az a szokásainktól és hajlamainktól (szangszkára) szabad cselekvést tesz lehetővé. Így megfigyelhetjük az isteni spontaneitás megynyilvánulását.

Oszd meg: