fbpx

„egyre gyakrabban sikerül alkalmazni mindennapjaimban”

Fehér Klári

Tapasztalataim a Gyakorlati Filozófia Iskolájával kapcsolatban:

Olyan szerencsés vagyok, hogy az Iskola magyarországi indulásakor már jelen lehettem és beiratkozhattam az első szemeszterbe. Életemnek egy nehéz periódusa volt ez és ezért is nagy érdeklődéssel vártam, mit is jelenthet ez az elnevezés, “gyakorlati filozófia”, hiszen addig ezt a két szót inkább ellentétesnek hittem.

Mindig is érdekelt a filozófia, régebben foglalkoztam is vele, de eddig egy elvont, szellemi dolognak tartottam. Hogy lehet ezt átvinni a gyakorlatba? Ez nem derült ki mindjárt az elején, a foglalkozások mégis megragadtak. Nagyon megtetszett az anyag sokfélesége. Nemcsak a keleti filozófiákra épül, de találkozhatunk idézetekkel Platóntól, Marcus Auréliustól, Shakespearetől, vagy nagy ámulatomra, Einsteintől és tanítványaitól is. Ehhez a színes palettához jól alkalmazkodtak a bibliai idézetek is, mint az egyetemes emberi bölcsesség hordozói.

Egy kis időnek el kellett telnie, amíg kialakult végleges csoportunk, a természetes lemorzsolódások folytán, így előtérbe került az Iskola másik nagy értéke, a “jó társaság”. Számomra ez hihetetlenül fontos. Ma már olyanok vagyunk, mint egy család, őszinte barátsággal szeretjük egymást, a nagy korkülönbségek – több csoporttársam a gyerekem lehetne – semmi problémát nem jelentenek, hihetetlen érzékenységgel tudunk egymásra hangolódni, a 28 és a 63 éves is egyaránt. A türelem, a szeretet és a tisztelet, ahogyan egymást meghallgatjuk, mindig jelen van, mint ahogyan a mély tolerancia is, ha nem értünk egyet valamiben. Fontos részének érzem az óráknak, együttléteknek, hogy a komoly, néha nehéz témák ellenére igen sokat nevetünk!

Az elmúlt idő alatt megértettem mit is jelent a “filozófia a gyakorlatban” és nagyon hálás vagyok érte! Ugyanis az itt tanultakat egyre gyakrabban sikerül alkalmazni mindennapjaimban, mindez rengeteget segít. Stresszes helyzetekben; egy kellemetlen vizsgálat alkalmával; amikor “elkószálnak” a gondolataim, múltba, jövőbe; amikor előre fogalmazom magamban a tervezett beszélgetést; töröm a fejem egy ügy elintézésén; vagy előítéleteim támadnak, beugrik a sok jó tanács: “én nem a testem vagyok”; “visszatérni a jelen pillanatba és ott is maradni”! Tudni ellazulni és felülemelkedni.

Külön ajándékként műveltségem, ismeretanyagom is sokat gyarapodott. Új neveket, fogalmakat, idézeteket tanultam meg, új világok nyíltak meg számomra.

Az Iskola növekedésével, újabb társak érkezésével, bővült a “család”.

Sok kedves, érdekes ember, akikkel érezhetően összeköt valami, és megszületik a “JÓ TÁRSASÁG”. Köszönet érte!

Oszd meg: