fbpx

Légy az, ami örök!

Marton Dániel

Az egyik hallgatóban felmerült az ötlet, hogy írjunk arról, mit adott nekünk az iskola, hogy mások is betekintést nyerhessenek. Egy kicsit átfogalmaznám a dolgot: Mit adott nekem az iskola, amit én továbbadhatok neked? Nos…

 

Világunkban van, ami örök és változatlan; továbbá van, ami változik és mulandó. Azok a dolgok, amik változnak, mulandóak. Még a hatalmas hegyek is elporladnak egyszer, évezredek múlva, gondolataink és érzelmeink jelennek meg, majd tűnnek tova rohanva.

 

Ugyanakkor van, ami örök. A világunkat uraló és formáló törvények örök érvényűek. Azok, hiszen világunk attól olyan, amilyen, mert ezek a törvények tartják össze. A lét örök. Hiszen, ha nem az lenne, nem lenne senki és semmi, ami felfogná, hogy nincs.

 

Bennem (benned) mi az örök? Mi az, ami akkor is van, ha épp nincs gondolat, nincs érzelem, amikor a hegy is elporlad? Ami ott van most, és ott volt mindig is, amikor voltál? Érdemes megállnod egy pillanatra és reflektálni ezen. Ha egyből rávágtad a választ, akkor két pillanatra is!

 

Valójában nem tudod szavakkal, gondolatokkal megfogalmazni, de az lehetsz! Igazából az vagy. A többi… a többi megjelenik, majd tovatűnik rohanva. A hegy is.

 

Amikor ott vagy, amikor az vagy, már nem hatalmasodik el rajtad a tömegek jogos vagy alaptalan félelme, rettegése, haragja. Az őrület rövid, a megbánás hosszú, szokták mondani. De egyik sem örök. Légy az, ami örök!

A bejegyzés borítóképe a Mount Everestet ábrázolja és a wikipédián találtam. Attribution: Pavel Novak / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)

Oszd meg: