fbpx

Bevezető kurzus

10 alkalom keddenként

hetente kedden 18:00-tól

A következő kezdés időpontja:

A vírushelyzetre való tekintettel a tavaszi tanfolyam elmarad. Helyette választhatod az online tanfolyamot, ami a boldogság témájával foglalkozik. A legközelebbi személyes kurzus kezdési időpontjáért kérjük, látogass vissza később az oldalra!

Helyszín:

1095 Budapest, Boráros tér 6. I. em. 2.

Részvételi díj (10 alkalom):

teljes árú:

18 000 Ft
nyugdíjas, diák és kismama:

14 000 Ft
barátok együttes jelentkezése esetén a teljes árú díj 50%-a:

9 000 Ft fejenként

ÉRDEKEL A TANFOLYAM

A bevezető kurzus tematikája

1. alkalom: Benső bölcsesség. Miért tanuljunk filozófiát? Filozófia és bölcsesség. Lét és tudatosság

Mi mással is kezdődhetne egy bevezető filozófia tanfolyam, ha nem ezzel a kérdéssel. A bölcsesség egy nagyon gyakorlatias eredménye, hogy életünket boldogabban élhetjük, mert az alapigazságok ismeretében helyes döntéseket hozunk. Önmaga létezésének tényével azért minden olvasó (és leendő hallgató) tisztában van. Baj lenne, ha valaki elkezdene kételkedni önmaga létezésében nem? A tudatosság mibenléte, meghatározása viszont már egy fogósabb kérdés. Tudatos vagyok épp most? Mi a tudatosság?

2. alkalom: Önismeret. Módszertan. Hogyan haladjunk előre?

Az átlagember sok mindennel azonosítja magát. Vajon a testem én vagyok? Vagy inkább így kérdezve: Én mindössze csak a testem vagyok? Vagy talán az érzelmeim? Nem lehetek az érzelmeim, hiszen van, hogy legbelül „kitisztul az égbolt”, eltűnnék ha az érzelmeim lennék. Na és az elmém? Ha az elmém lennék csak, akkor megszűnnék ha az elme megszűnik pörögni… De éltem már meg olyan pillanatokat, amikor az elmém felhagyott a szüntelen pörgéssel… Az „Ismerd meg önmagad!” valójában sokkal mélyebb, mint azt az ember első alkalommal gondolná. Sokkal könnyebb például úgy haladni, hogy mi nem vagyok? Szépen lassan, különböző módszerekkel megszabadulhatunk olyan tévhitektől, amikkel korábban azonosítottuk magunkat.

3. alkalom: Ébrenlét. Tudatossági szintek

Ha egy csoport ember azért találkozik (akár online), hogy az igazságot keresve beszélgessen és építően vitázzon, valójában a bölcsesség tárházát nyitják meg maguk és egymás előtt. A valódi mivoltunk, önvalónk megismerése pedig egy hosszú felfedezőút. Hosszú felfedezőút. Minden út egy lépéssel kezdődik. De van második lépés is.

4. alkalom: Jelenlét. A figyelem négy állapota. Egy hasznos gyakorlat

A figyelem és a jelenlét valahogy újra és újra visszatérnek, mint egyfajta gyógyír, ami minden életfeladat megoldására képes. Elvisznek az érzelmeid? Figyeld meg! Elvisznek a vágyaid? Figyeld meg! Szokták mondani, hogy a legádázabb forgószélnek is teljes nyugalom van a középpontjában. Ha eleget gyakorlok, nem csak a saját tornádóim csendes középpontjához juthatok el, de mások viharaiban is meglelhetem azt. Habár valójában a figyelmünk egy, mégis többféleképpen használhatjuk. Egyfajta koncentrált figyelemre van szükségünk ha egy érzékeny műszert szerelünk vagy egy ruhát varrunk épp. Ezzel szemben, ha nagy sebességgel síelünk, vagy hangszeren kísérünk valakit egy másfajta nyitott, de mégis ugyanolyan tiszta figyelemre van szükség.

5. alkalom: Platón az igazságról és az igazságtalanságról. Zsarnokok és bölcsen élt élet

Előfordult már valaha, hogy nem úgy cselekedtem, amit igazságosnak ítéltem volna meg? Mi gátolt meg abban, hogy igazságosan cselekedjek? Belső zsarnokainkat – mint a harag, a félelem vagy az élvezet iránti vágy – legyőzvén nem csak igazzá, igazságossá, de szabaddá is válhatunk.

6. alkalom: Az energia három minősége. Hogyan használjuk megfelelően az energiát. Az energia helytelen használata. A transzcendentális önvaló

Az energia szót sokan túlmisztifikálják, mások egyenesen kerülik a használatát, szemfényvesztők, kártyajósok eszközeinek gondolván azokat, pedig a régi nagy tradíciók mindegyikében megjelenik valamilyen formában a teremtett világ háromsága, három finomanyagi építőköve.

7. alkalom: Mi az értelem? Hogyan kell használni az értelmet?

Első ránézésre banális kérdésnek tűnik, mégis a kérdés felszínét akár csak picikét is megkapirgálva rádöbbenünk annak mélységére. Agy, elme, értelem, intelligencia, a megkülönböztetés képessége, a puszta lét észlelése vajon ezek a dolgok egyek, ugyanazok, egyformák vagy csak azért tűn(het)nek annak, mert még nem vizsgáltuk meg őket? Apropó… Ki az, aki vizsgál? Mi teszi lehetővé, hogy vizsgálódjon egyáltalán?

8. alkalom: A szépség ereje

Divatok jönnek mennek, a tömegek felszínes ítélete folyton változik. Ugyanakkor mindannyian tudunk példát mondani arra, amikor valaminek szépsége mintha egyetemes és időtlen lenne. Vajon, ha valami nekem nem tetszik az azért van mert hiányozna belőle a szépség, vagy csak nem látom, nem észlelem benne annak meglétét?

9. alkalom: Egység a sokféleségben. Elkülönültség. Az egység élménye

Sokat hallottuk már az egység szót, hogy minden egy, hogy olyanok vagyunk, mint egy-egy hullám a tenger felszínén mégis a hétköznapi élet során képtelennek érezzük magunkat az egység megélésére. Ugyanakkor az is előfordul, hogy önfeledtek vagyunk, vagy belefeledkezünk a táncba vagy elveszünk a szemében… Vajon ez egységélmény lenne csak nem neveztük még nevén?

10. alkalom: Az igazság utáni vágy

Ha eljutottál eddig az alkalomig, akkor te magad is sokat mesélhetnél erről a vágyról! A kérdés csupán az, hogy ha látszólag két szemszögből két embernek is igaza van, akkor vajon két igazság lenne, vagy egyik sem az? Vajon az igazság és a valóság ugyanazt jelenti? Vajon az igazság egyetemes? Képesek vagyunk felismerni azt? Képesek vagyunk szavakba önteni azt?

JELENTKEZZ A BEVEZETŐ KURZUSRA!

Oszd meg: