fbpx

Bevezetés a filozófiába

Bölcsesség

(online tanfolyam)

10 alkalom hétfőnként

hetente hétfőn 18:00-tól 19:00-ig

A következő kezdés időpontja:

2024. január 22 hétfő este 18:00

ÉRDEKEL A TANFOLYAM

A Bevezetés a filozófiába – Bölcsesség online tanfolyam leírása

Habár a bölcsesség nem egy olyan dolog, hogy hétfő este végigcsinálunk egy online meetinget és kedd reggel bölcsen (és fehér szakállal) ébredünk fel, van néhány alapvető fontosságú felismerés, ami gyökeresen változtatja meg hétköznapi életünk akár minden egyes pillanatát.

A bölcsesség valójában mindannyiunk rendelkezésére áll és megvan a lehetőségünk, hogy az egyszerűbb hétköznapi szituációkban vagy akár nagy krízishelyzetekben is helyes döntést hozzunk, megfelelő lelki- és elmeállapotban maradjunk, bölcsen cselekedjünk.

A tanfolyam során megismerkedünk az elme helyes használatával, a figyelem és jelenlét fontosságával és elkezdjük boncolgatni azt a kérdést is, hogy „Ki vagyok én valójában?”.

A Bölcsesség online tanfolyam tematikája

1. alkalom: Benső bölcsesség. Filozófia és bölcsesség. Lét és tudatosság

A filozófia szó jelentése, a bölcsesség szeretete. A bölcsesség egy nagyon gyakorlatias eredménye, hogy életünket boldogabban élhetjük, mert az alapigazságok ismeretében helyes döntéseket hozunk. Ezen az alkalmon alapvető kérdéseket vizsgálunk meg és kapunk egy nagyszerű gyakorlatot, amit arra használhatunk, hogy az elmét és érzelmeket lecsendesítve visszataláljunk a jelen pillanatba.

2. alkalom: Ismerd meg önmagad!

Nem véletlenül híres a delphoi mondás: „Ismerd meg (ön)magadat!” De, ki vagy mi vagyok ÉN valójában? Ki vagy mi nem vagyok? Vajon a testem én vagyok? Vagy inkább így kérdezve: Én mindössze csak a testem vagyok? Vagy talán az érzelmeim? Nem lehetek az érzelmeim, hiszen van, hogy legbelül „kitisztul az égbolt”, eltűnnék ha az érzelmeim és én azonosak lennének. Na és az elmém? Ha az elmém lennék csak, akkor megszűnnék, ha az elme kiüresedik a kavargó gondolatoktól…

3. alkalom: Ébrenlét, tudatossági szintek

Ha a címben a „tudatosság mértéke” kifejezés szerepelne, mindenki könnyen ráismerne, miről is van szó valójában. Azt azért könnyen felismerjük, hogy épp ébren vagyunk-e vagy alszunk. De vajon amikor ébren vagyunk éberek vagyunk? Vajon, ha azt hiszem, jelen vagyok a pillanatban, tényleg valójában jelen vagyok?

4. alkalom: Jelenlét, a figyelem négy állapota

Az Önmegismerés, a megvalósulás útján újra és újra azt találhatjuk, hogy a figyelem a kulcs. Figyelem csak egy van, mégis teljesen másnak tűnik, ha egy gyönyörű tájat nézünk a hegytetőn, vagy ha egy gombot varrunk vissza éppen legkedvesebb kabátunkra.

5. alkalom: Platón az igazságról és az igazságtalanságról, zsarnokok és a bölcsen élt élet

Azzal mindenki tisztában van, hogy zsarnokság alatti elnyomásban élni szörnyű, azon viszont kevesebben gondolkodnak el, hogy belső zsarnokaink – mint a harag, félelem vagy féltékenység – pokollá teszik életünket még akkor is, ha épp egy földi kánaánban vagyunk épp.

6. alkalom: Az energia három minősége. Hogyan használjuk megfelelően az energiát?

Habár manapság már közhellyé vagy akár hókuszpókusszá alacsonyodott az energia fogalma, mégis megvannak mély, komoly filozófiai alapjai. Például, a kínai jin és jang fogalmát sokan ismerik. Ezen az alkalmon viszont egy még régebbi, az indiai védikus hagyományban használt hármas megkülönböztetéssel ismerkedünk meg.

7. alkalom: Mi az értelem? Hogyan kell használni az értelmet?

Értelmünk használatának legmagasabb foka az állandó és a múlandó megkülönböztetése, ami valójában nem más, mint a valós a valótlantól való megkülönböztetése, sőt végül a valódi Énünk felismerésének eszköze. Kapunk egy egyszerű mégis, hihetetlenül hasznos módszert amely segít a megkülönböztetés képességének fejlesztésében.

8. alkalom: A szépség ereje

A szépséghez mindenki vonzódik, mindenki szereti. De, vajon ha szépnek látok egy virágot, a szépség a virágból fakad, vagy a megfigyelőből, aki meglátja benne szépségét? Vagy talán létezhet valamiféle “abszolút” szépség, ami mindenben jelen van?

9. alkalom: Egység a sokféleségben, elkülönültség, az egység élménye

Manapság már sokat hallani az egység fogalmáról arról, hogy egy megvilágosodott ember megéli az egységet. Mi, hétköznapi emberek mit tehetünk ha úgy érezzük, kiszakadtunk belőle? Egyáltalán miből fakad az elkülönültség érzésünk?

10. alkalom: Az igazság utáni vágy

Mi másért is foglalkozhatnánk filozófiával, mintsem azért, hogy meglássuk, felismerjük az igazságot? Felmerülhet viszont a kérdés, hogy létezik-e egy, egységes igazság? Netalán, létezhet-e olyan, hogy többünknek egyszerre legyen igaza, pedig máshogy vélekedik? A nagybetűs Igazság vajon szavakba önthető-e, vagy szavaink csak olyan mértékben tükrözhetik azt vissza, mint egy tó vize az esti holdat?

Van előfeltétele a jelentkezésemnek?

Bárhonnan és bármikor csatlakozhatsz a csoporttalálkozóhoz megfelelő számítógép vagy mobileszköz használatával.

Technikai szintű szükségletek:

Az online találkozók a Zoom applikáción keresztül zajlanak, így minden olyan számítógép vagy okoseszköz megfelelő, ami a Zoom futtatására alkalmas. Emellett megfelelő sávszélességű internetkapcsolat szükséges.

Részvételi hozzájárulás

A szemeszterekért az Iskola adományt (hozzájárulást a működési költségeihez) fogad a CIB Bank Zrt-nél vezetett
10700079-27807408-51100005 bankszámlán. A megjegyzés rovatba CSAK annyit írj: adomány

Kérjük, hogy hozzájárulásod összegét saját belátásod és lehetőségeid szerint a következő háromból válaszd meg:
15 000 Ft / 20 000 Ft / 25 000 Ft

Jelentkezz a Bevezetés a filozófiába – Bölcsesség online tanfolyamra!

Oszd meg: