fbpx

Bevezetés a filozófiába

Bölcsesség

(online tanfolyam)

10 alkalom hétfőnként

hetente hétfőn 19:00-tól 20:30-ig

A következő kezdés időpontja:

2022. szeptember 12 hétfő este 19 órától 20:30-ig

ÉRDEKEL A TANFOLYAM

A Bevezetés a filozófiába – Bölcsesség online tanfolyam leírása

Habár a bölcsesség nem egy olyan dolog, hogy hétfő este végigcsinálunk egy online meetinget és kedd reggel bölcsen (és fehér szakállal) ébredünk fel, van néhány alapvető fontosságú felismerés, ami gyökeresen változtatja meg hétköznapi életünk akár minden egyes pillanatát.

A bölcsesség valójában mindannyiunk rendelkezésére áll és megvan a lehetőségünk, hogy az egyszerűbb hétköznapi szituációkban vagy akár nagy krízishelyzetekben is helyes döntést hozzunk, megfelelő lelki- és elmeállapotban maradjunk, bölcsen cselekedjünk.

A tanfolyam során megismerkedünk az elme helyes használatával, a figyelem és jelenlét fontosságával és elkezdjük boncolgatni azt a kérdést is, hogy „Ki vagyok én valójában?”.

A Bölcsesség online tanfolyam tematikája

1. alkalom: Miért tanuljunk filozófiát? Filozófia és bölcsesség

Mi mással is kezdődhetne egy bevezető filozófia tanfolyam, ha nem ezzel a kérdéssel. A bölcsesség egy nagyon gyakorlatias eredménye, hogy életünket boldogabban élhetjük, mert az alapigazságok ismeretében helyes döntéseket hozunk.

2. alkalom: Létezés és tudatosság

Önmaga létezésének tényével azért minden olvasó (és leendő hallgató) tisztában van. Baj lenne, ha valaki elkezdene kételkedni önmaga létezésében nem? A tudatosság mibenléte, meghatározása viszont már egy fogósabb kérdés. Tudatos vagyok épp most? Mi a tudatosság?

3. alkalom: Önismeret, ki vagy mi vagyok én?

Az átlagember sok mindennel azonosítja magát. Vajon a testem én vagyok? Vagy inkább így kérdezve: Én mindössze csak a testem vagyok? Vagy talán az érzelmeim? Nem lehetek az érzelmeim, hiszen van, hogy legbelül „kitisztul az égbolt”, eltűnnék ha az érzelmeim lennék. Na és az elmém? Ha az elmém lennék csak, akkor megszűnnék ha az elme megszűnik pörögni… De éltem már meg olyan pillanatokat, amikor az elmém felhagyott a szüntelen pörgéssel…

4. alkalom: Gyakorlati módszerek az önismeret felé

Az „Ismerd meg önmagad!” valójában sokkal mélyebb, mint azt az ember első alkalommal gondolná. Sokkal könnyebb például úgy haladni, hogy mi nem vagyok? Szépen lassan, különböző módszerekkel megszabadulhatunk olyan tévhitektől, amikkel korábban azonosítottuk magunkat.

5. alkalom: Önfelfedezés, önismeret. A tudatosság szintjei 1.

Ha egy csoport ember azért találkozik (akár online), hogy az igazságot keresve beszélgessen és építően vitázzon, valójában a bölcsesség tárházát nyitják meg maguk és egymás előtt. A valódi mivoltunk, önvalónk megismerése pedig egy hosszú felfedezőút.

6. alkalom: A tudatosság szintjei 2.

Hosszú felfedezőút. Minden út egy lépéssel kezdődik. De van második lépés is.

7. alkalom: A jelen pillanat jelentősége, a figyelem ereje

A figyelem és a jelenlét valahogy újra és újra visszatérnek, mint egyfajta gyógyír, ami minden életfeladat megoldására képes. Elvisznek az érzelmeid? Figyeld meg! Elvisznek a vágyaid? Figyeld meg! Szokták mondani, hogy a legádázabb forgószélnek is teljes nyugalom van a középpontjában. Ha eleget gyakorlok, nem csak a saját tornádóim csendes középpontjához juthatok el, de mások viharaiban is meglelhetem azt.

8. alkalom: A figyelem állapotai

Habár valójában a figyelmünk egy, mégis többféleképpen használhatjuk. Egyfajta koncentrált figyelemre van szükségünk ha egy érzékeny műszert szerelünk vagy egy ruhát varrunk épp. Ezzel szemben, ha nagy sebességgel síelünk, vagy hangszeren kísérünk valakit egy másfajta nyitott, de mégis ugyanolyan tiszta figyelemre van szükség.

9. alkalom: Az igazság és az igazságtalanság

Vajon képesek vagyunk leírni a teljes valóságot? A teljes igazságot? Talán sokkal könnyebb felismerni, ha valaki nem az igazságról, valóságról beszél. Egyrészről sokszor érezhetjük úgy, hogy több embernek lehet egyszerre igaza, akkor is ha mást állítanak, másrészről egy mély belső meggyőződés él bennünk, hogy igazság van és ez valamilyen formában az egység, a teljesség.

10. alkalom: Mit jelent igazságosan élni?

Az igazság felismerése egy pillanat alatt elsöpri a tévhiteket. Valójában az igazságtalanság, a nem igaz élet a tévhitek eredménye. Ezért, ha igazan, igazságosan szeretnénk élni csak hagynunk kell, hogy tévhiteink armadáját feloldja az igazság.

Van előfeltétele a jelentkezésemnek?

Bárhonnan és bármikor csatlakozhatsz a csoporttalálkozóhoz megfelelő számítógép vagy mobileszköz használatával.

Technikai szintű szükségletek:

Az online találkozók a Zoom applikáción keresztül zajlanak, így minden olyan számítógép vagy okoseszköz megfelelő, ami a Zoom futtatására alkalmas. Emellett megfelelő sávszélességű internetkapcsolat szükséges.

Részvételi hozzájárulás

A szemeszterekért az Iskola adományt (hozzájárulást a működési költségeihez) fogad a CIB Bank Zrt-nél vezetett
10700079-27807408-51100005 bankszámlán. A megjegyzés rovatba CSAK annyit írj: adomány

Kérjük, hogy hozzájárulásod összegét saját belátásod és lehetőségeid szerint a következő háromból válaszd meg:
15 000 Ft / 20 000 Ft / 25 000 Ft

Jelentkezz a Bevezetés a filozófiába – Bölcsesség online tanfolyamra!

Oszd meg: