fbpx

Bevezetés a filozófiába

Az elme

(online tanfolyam)

10 alkalom hétfőnként

hetente hétfőn 18:00-tól 19:30-ig

A következő kezdés időpontja:

2023. szeptember 11 hétfő este 18:00

ÉRDEKEL A TANFOLYAM

Már-már elcsépelt az idézet, miszerint „Gondolkodom, tehát vagyok” és mégis elképzelhető, hogy inkább egy alapvető félreértést fogalmaz meg, mintsem egy univerzális igazságot? Talán gondolataink olyanok lennének inkább, mint felhők az égen, amint tovaszállnak? Elképzelhető, hogy ÉN vagyok, elmémben a gondolatok pedig megjelennek, majd tovatűnnek? A kurzus során megbeszéljük, megfontoljuk mit mondanak erről és sok kapcsolódó témáról Kelet és Nyugat bölcsei sőt, gyakorlati eszközöket is kipróbálunk, amikkel elménket megzabolázhatjuk, hogy tudatosabban élhessük életünket.

A kurzus tematikája

1. alkalom: Hogyan lehetséges az életünket jobban a jelenben élni?

Manapság felkapott kifejezéssé vált a mindfulness, sokan beszélnek a jelenlét fontosságáról. Miért vált egy ennyire egyszerűnek tűnő dolog, mint a jelenlét, a jelen pillanat megélése ennyire kulcsfontosságúvá? Nem csak az elmélettel foglalkozunk, gyakorlati eszközöket kapunk a jelenlétünk elmélyítésére, a valódi jelenléttel töltött idő kitágítására.

2. alkalom: Az előttünk lévő tanító és ami eltakarja előlünk a jelen pillanatot

Valójában minden egyes életesemény felkínálja a lehetőséget, hogy a jelenben lehessünk. Miért történik mégis az, hogy bizonyos események során, mondjuk a hobbinkkal való foglalkozás közben jobban jelen tudunk maradni, mint mondjuk egy nehéz vita- vagy stresszhelyzetben?

3. alkalom: A teljes jelenlét, az abszolút és a relatív létezés

Sokan úgy tartják, minden relatív, minden változik és az, hogy mit mondjunk igaznak, csak nézőpontunktól függ. Ugyanakkor, sem a dolgok relatív, változékony természetét, sem a nézőpontok igazságtartalmát nem lennénk képesek felfogni valami nélkül, ami állandó.

4. alkalom: A mulandó és az örök közötti különbségtétel

Nap mint nap szembesülünk a körülöttünk lévő világ mulandó, változékony mivoltával. Az életünket nem alapozhatjuk semmire, ami mulandó, hisz ekkor kártyavárként dől össze minden. Hogyan tegyünk különbséget a mulandó és a valóban örök dolgok között?

5. alkalom: Szerepünk eljátszása a világban

Talán elsőre meghökkenhetünk, ha ezt halljuk. De mégis máshogy viselkedünk egy munkahelyi feladat végzése során, gyermekünkkel, párunkkal. Ez helyénvaló, ha belegondolunk, hogy egy igazgató otthon viselkedne menedzserként a munkahelyén pedig apaként… Amit meg kell tanulnunk, hogy ne „égjen ránk a maszk”, le tudjuk cserélni és le is tudjuk venni ha szeretnénk.

6. alkalom: A gondolat ereje

A gondolatnak teremtő ereje van. De akkor miért nem váltottuk valóra már most minden álmunkat? Egyáltalán boldogok lennénk, ha álmaink valóra válnának?

7. alkalom: A döntés ereje

Amikor úgy gondolom, hogy én döntök, valójában én döntök? Vagy talán csak vágyaim, természetem, a múlt tapasztalatai rángatnak marionettként? Mi kell ahhoz, hogy képes legyek helyes döntést hozni?

8. alkalom: A szeretet ereje

Mi a szeretet? Mi a valódi szeretet és mi az ami csak szeretetnek tűnik?

9. alkalom: Az akarat ereje

Akarat nélkül nem érhetünk el semmit. Viszont ha túlzottan, vagy csak „nem a megfelelő módon” akarunk valamit, nem csak a saját, de mások életét is tönkretesszük. Milyen módon akarjak, hogy az boldogságot hozzon mindenki számára?

10. alkalom: Az egyéni és az egyetemes

Vannak, akik azt mondják a bőröm választ el a külvilágtól, a világmindenségtől. Vannak akik azt mondják, épp összeköt vele. Meddig terjed az „énem”? Létezhet egy én és egy ÉN? Habár a hétköznapi életünkben nagyon ritkán tapasztaljuk meg az egységet, mégis szinte mindannyiunknak van olyan tapasztalata, amikor ez megtörtént.

Van előfeltétele a jelentkezésemnek?

Bárhonnan és bármikor csatlakozhatsz a csoporttalálkozóhoz megfelelő számítógép vagy mobileszköz használatával.

Technikai szintű szükségletek:

Az online találkozók a Zoom applikáción keresztül zajlanak, így minden olyan számítógép vagy okoseszköz megfelelő, ami a Zoom futtatására alkalmas. Emellett megfelelő sávszélességű internetkapcsolat szükséges.

Részvételi hozzájárulás

A szemeszterekért az Iskola adományt (hozzájárulást a működési költségeihez) fogad a CIB Bank Zrt-nél vezetett
10700079-27807408-51100005 bankszámlán. A megjegyzés rovatba CSAK annyit írj: adomány

Kérjük, hogy hozzájárulásod összegét saját belátásod és lehetőségeid szerint a következő háromból válaszd meg:
15 000 Ft / 20 000 Ft / 25 000 Ft

Jelentkezz a Bevezetés a filozófiába – Az Elme online tanfolyamra!

Oszd meg: