A Filozófia Gyakorlati Iskolája rövid története

A Filozófia Gyakorlati Iskolája 2003 óta kínál Budapesten tanfolyamokat a gyakorlati filozófia megismerésére és mindennapi gyakorlására. Ma már egyszerre több szinten és témában folyik oktatás.

Az Iskola gyökerei az 1930-as évekre, Londonba nyúlnak vissza, ahol egy maroknyi férfi és nő azzal a céllal kezdett el találkozni, hogy a közgazdaságtan tanulmányozásával jobb megértést nyerjenek a gazdasági világválság mögöttes okairól, mivel az széles körben nagy ínséget és szenvedést hozott. Elkezdték kutatni azokat a természetes törvényeket, amiknek újrafelfedezésével és a társadalomba ültetésével egy ilyen mértékű szenvedés újbóli megjelenése elkerülhető és lehetővé teszi, hogy béke, jómód, boldogság és igazságosság uralkodjék.

Egy idő után nyilvánvalóvá vált számukra, hogy a társadalom természetének mélyebb megértése csak magának az embernek tanulmányozásán keresztül valósulhat meg, ily módon érdeklődésük természetes módon vezette őket a filozófia tanulmányozása felé.

Iskolánk kezdetektől fogva vonzza – korra és nemre való tekintet nélkül – azokat az embereket, akik az igaz bölcsességgel összhangban lévő örömteljes, tudatos életre vágynak. A tanítások által nyújtott iránymutatás meghatározott rendszert követ, ugyanakkor finom és felemelő, a gyakorlatok egyszerűek, mégis hatékonyak. A lényeg, hogy azokat mindenki javára alkalmazzuk – magunkat is beleértve.

Ennélfogva az Iskola működése a hallgatók által nyújtott önkéntes szolgálaton alapul. Ez az alapelv biztosítja, hogy az Iskola olyan környezet maradjon, amit áthat a szeretet és olyan feltételeket nyújt, ahol a bölcsesség természetes módon tud megnyilvánulni.

A tanfolyamok oktatói is az Iskola hallgatói, akik több éve tanulják és gyakorolják a tanításokat. Szolgálatukat ők is mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzik, az ő odaadásuk biztosítja, hogy mások is részesüljenek ebből a tudásból.

Oktatóink

Share this Page